گیاه جعفری فواید و مضررات آن

شنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۲

از سبزیجات ، گذشته از خواص آنها ، برای عطر و طعم آنها در تهیه غذا ها استفاده میشود . به عنوان مثال درنوعی از سس آلفردو فقط از جعفری برای معطر کردن و خوش طعم کردن آن استفاده میشود . در این مقاله به بررسی گیاه جعفری ، خواص و مضررات آن میپردازیم .
مشخصات کلی جعفری Parsley : جعفری گیاهی دوساله است که در سال اول از برگها یک طوقی پایه ای و در سال دوم ساقه ای کلدار تشکیل می دهد. ریشه اصلی آن ضخیم و کمی منشعب است و ضخامت آن تا ۲۰ سانتیمتر هم می رسد.
در هر چتر آن ۱۰ تا 20 گل وجود دارد. میوه این گیاه به درازای ۲ تا ۳ میلیمتر و به رنگ خاکستری تا قهوه ای و بیضوی شکل است و بویی قوی دارد .

قسمتهای مورد استفاده آن برگ ، ریشه و میوه خشک آن است. برگهای سال اول را در فاصله ماه های تیر تا شهریور و برگهای سال دوم را در بهار و ریشه آنرا در ماه های مهر تا آذر جمع آوری می کنند. جعفری از خانواده آمبلی فراسه است.
ترکیبات شیمیایی اسانس جعفری: برگ و تخم و ریشه جعفری هر سه دارای اسانس باشند، که بسیار مطبوع و معطر است.
اسانس جعفری برای مطبوع کردن غذاها به کار می رود. اسانس تخم جعفری شامل یک الكالوئيد به نام اپیول (Apiol ) است و دارای یک گلوکيزد آپی ئین Apiint است و در آن ماده کوماری Coumarin مشخص شده است در ریشه جعفری نیز اسانس یافت می شود مصرف بیش از از حد اپی پولبرا کبد و کلیه مناسب نیست. به طور کلی در گیاه جعفری چربی، پروتیئن، هیدراتهای کربن، کلسیم، فسفر، سدیم، پتاسیم، ویتامین آلفا پنین، بتاپی نن، A C، تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین وجود دارد. ميرستی سین، الفاینن، بتا پینن، ميرستين، بتا فلاندرن، لیمونن، گاما ترپینن، تراس اوسی
مین، پراآن، متیل ایزوپروپیل بنزن، اوژنول، برگاب تین، آپوز، اسید نروولیک، اسید کامیک، اسید کلروژنیک و اسید فوتیک نیز در آن وجود دارد.
در ۱۰۰ گرم جعفری ۲۶۰ میلی گرم اسید اسکربیک،۱۰ میلی گرم کاروتن و مقداری ویتامین B و آهن وجود دارد.
۱ / ۱۰ تا ۱ / ۵۰ (برحسب منشاء گیاه) محلول در روغن و اسانسها است و اگر تحت اثر سولفات آهن قرار گیرد به رنگ قرمز خونی در می آید. بوی آن معطر و شامل آپيول و میریستیسین (Myristicinee به مقادیر کم از اتراکسيدها نیز نامیده می شود اگر بطور ساده تجزیه گردد ماده ای به نام آپی ژنین( 1aine نوعی قند به نام آپیوز(Apiese می دهد. ریشه جعفری دارا تا ۰ / ۸۰ درصد اسانس مواد قندی و ۵ درصد مواد معدنی است .
نسخه های شفا بخش جعفری
1- درمان آسم (تنگی نفس) با جعفری : افرادی که دچار حملات آسمی می شوند، چنانچه مدتی هر روز مقداری برگ جعفری تازه را خرد نموده و در کمی شیر گرم بریزند و صبح ناشتا میل کنند تنگی نفس آنها به خوبی برطرف شده و گرفتگی صدا را نیز برطرف می کند
2- تسکین دردهای عصبی با جعفری : استفاده از شیره برگ جعفری داروی مفیدی جهت رفع دردهای عصبی می باشد. شیره برگ جعفری را به تنهایی یا همراه الکل ۹۰ یا ۷۰ درجه تهیه می کنند. از شیره الکلی برگ جعفری به مقدار بسیار کم و بصورت استعمال خارجی استفاده می کنند.
طرز استفاده : ابتدا سر و پیشانی را بشویید و خشک نمایید سپس به مقدار یک سر انگشت از عصاره الکلی جعفری را به سرو محل درد بمالید و ماساژ دهید.
۳- پایین آوردن تب با جعفری : مصرف ۳تا ۲۰۰ گرم از شیره ساده برگ جعفری (بدون الكل) و مالیدن روزانه چند قطره از اشيره الکلی آن به سر و پیشانی در پایین آوردن درجه حرارت بدن و رفع تب بویژه تبهای متناوب توصیه می شود.
۴- دفع کرمهای ریز روده با جعفری : جهت دفع انگلها و کرمهای دستگاه گوارشی 5 مثقال پودر برگ خشک جعفری را با ه مثقال پودر کرفس و 5 مثقال پودر گل بنفشه مخلوط کرده در کمی آب جوشانده و صبح ناشتا میل کنید و این عمل را تا چند روز متوالی تکرار کنید.
5- درمان بند آمدگی ادرار با جعفری : استفاده از جوشانده ۳۰ تا کے برگ جعفری خشک در یک لیتر آب به عنوان داروی ضد عفونی کننده مجاری ادراری و ادرار آور عمل نموده و در رفع بند آمدگی ادرار بکار می رود. (توجه: مصرف روزانه ۳ تا ک فنجان از آب صاف شده این جوشانده کافی است)
۶- نقش جعفری در التیام دادن سریع زخمها : برگهای جعفری به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده، میکروب کش و التیام دهندگی سریع زخمها در درمان جراحات کم عمق و التيام زخمها بکار می رود. برای این کار برگهای تازه جعفری را له کنید و بر روی جراحات ضماد نموده و بندیل..
۷- درمان بند آمدگی شیر مادران با جعفری : مادرانی که شیر آنها کم شده با شیر در پستان آنها بند آمده، چنانچه کمی از برگهای تازه جعفری را له کرده و بر روی پستان ها ضماد کند بمدت چند ساعت آنرا بسته، بعد آنرا بشویند و این عمل را تا چند روز تکرار کنند نتایج شفا بخشی بادست خواهند آورد..

۸- رفع اختلالات قاعدگی در زنان با جعفری : تقریبا کلیه اجزاء جعفری اعم از ریشه، تخم و برگ آن در درمان اختلالات قاعدگی از قبیل عقب افتادگی خون قاعدگی، عادت ماهیانه و همچنین ترشحات سفيد غیر طبیعی زنان به صور مختلف دارویی جوشانده، پودر وحمام دارویی) بکار می رود.
الف- جوشانده تخم جعفری : صد گرم تخم جعفری را در یک لیتر آب بمدت ۱۰ دقیقه جوشانده و آب صاف شده آنرا میل کنید. این جوشانده معالج قاعده های سخت بوده و عادت ماهیانه را باز می کند.
ب- جوشانده برگ جعفری : سی گرم برگ جعفری خشک یا تر را در ۲۵۰ گرم آب جوشانده و آب صاف شده آترا میل کنید. این جوشانده علاوه بر رفع بند آمدگی خون قاعدگی معالج خوبی جهت رفع یائسگی زودرس خانمها می باشد.
پ- حمام دارویی گیاه کامل جعفری : ۱۰۰ گرم گیاه کامل جعفری (همراه با ریشه، ساقه و برگ) را در کمی آب ریخته و بجوشانید، آب صاف شده آنرا در تشتی ریخته و پس از سرد شدن در آن بنشینید و محل را با آن شستشو دهید.
9- تسکین درد گوش با جعفری : چکاندن آب جوشا غلیظ برگهای جعفری در گوش در تسکین درد آن مونرا همچنین استفاده از ضماد برگ له شده آن بر روی گوش در تحلیل ورم گوش مفید است. (در صورت نبودن آب له شده جعفری با جوشانده غلیظ آن، از روغن برگ جعفری بهره بگیرید) |
,10- درمان برقان (زردی) با جعفری : کسانی که از بیماری یرقان رنج می برند چنانچه . گرم ریشه دو ساله جعفری را در یک لیتر آب جوشانده و آب صاف شده آنرا با کمی عسل یا نبات شیرین کنند و میل نمایند در درمان بیماری آنها موثر است.
۱۱- معالجه نقرس با جعفری : جهت درمان نقرس و کاهش اسید اوریک خون سه مثقال تخم جعفری را با دو مثقال برگ آن و ۵ مثقال عناب مخلوط کرده؛ جوشانده و آب صاف شده آنرا صبح و عصر میل کنید. همچنین می توانید جهت کاهش سوزش نوک انگشتان پا و درمان خارجی ازضماد و کمپرس جوشانده ریشه جعفری بر محل سوزش بهره بگیرید .
۱۲- نقش جعفری در ترک عادت مشروب خوری : استفاده از شربت ساده برگ جعفری با جوشانده ۰ کے گرم برگ آن در یک لیتر آب موجب رفع عادت استفاده از شراب و نوشابه های الکلی می گردد. (دستور تهیه شربت ساده برگ جعفری در صفحه ذکر شده است)
۱۳- درمان بیماریهای پوستی با جعفری : از جعفری به صور مختلف از قبیل ماسک، مرهم، پماد، کرم، روغن و کمپرس در برطرف نمودن برخی ضایعات پوستی استفاده می شود که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم .
الف- رفع جوشهای قرمز صورت : مالیدن روغن برگ جعفری به پوست موجب رفع جوشهای قرمز پوست می گردد همچنین شستشوی پوست با آب صاف شده دم کرده ریشه جعفری در دو وعاده صبح و شام در از بین بردن اینگونه جوشها موثر است .
ب- معالجه زبری و ترک دست و پا : استفاده از کرم نرم کننده پوست علاوه بر رفع زبری و خشنی موجب درمان پوست می گردد. برای تهیه آن ۲۰ گرم پودر برگ و ریشه جعفری را در کمی کره کاکائو ذوب شده بریزیا، خوب بهم زده و هر بار کمی از آنرا به محل ترک بماليد.
پ- از بین بردن غدد دردناک زیر پوست : یک مشت برگ جعفری تر و تازه را کوبیده وله نمایید، سپس آنرا با کمی روغن زیتون و نمک مخلوط نموده و خوب مالش داده و بر روی غدد دردناک بگذارید و اثر شفا بخش آنرا در تسکین درد و تحلیل ورم بینید.
ت- تحلیل ورم چرکی چشم : استفاده از ضماد و کمپرس برگهای له شده جعفری بر روی ورم چشم، در تحلیل ورم آن و سر باز کردن چرک و عفونت زیر پوست بسیار مفید است. همچنین مصرف آب جعفری تازه همراه با آب هویج در درمان بیماریهای چشم موثر است.
ث- تحلیل ورم کوفتگی و ضرب دیدگی : ۱۰۰ گرم جعفری تازه را با ۵۰ گرم آرد جو و ۲۰ گرم پودر گل ارمنی برگ مخلوط کرده، کمی لعاب ختمی را نیز به آن افزوده و خوب بهم زده و بر محل کوفته شده و ضرب دیده بمالید و ببندید. (درصورت سفت بودن مرهم کمی آب به آن اضافه کنید)

۱۴- دفع سنگ کلیه و مثانه با جعفری : عصاره جعفری تازه، سموم را از بدن دفع کرده و به شکستن سنگهای کلیه کمک می کند. در این مورد دم کرده جعفری نیز موثر است.
طرز تهیه دم کرده جعفری : یک دسته جعفری تازه شسته شده را در یک بشقاب گذاشته و آب در حال جوشیدن را روی آن بریزید روی آن را بپوشانید. تا گرم بماند، وقتی سرد شد مایع را در 24 ساعت آینده مصرف کنید. چنانچه این عمل را تا سه هفته تکرار نمایید تمام اختلالات کلیه و مثانه شما درمان خواهد شد.
۱۵- درمان کم خونی و لاغری با جعفری : گیاه جعفری یک منبع خوب کلروفیل، آهن، مواد آلی، کلسیم، فسفر، منگنز و ویتامین های A و B و C است. این مواد جعفری را برای کم خونی و ضعف بدن مفید ساخته است. در این مورد استفاده از آب جعفری تازه، پودر قاووت و جوشانده آن توصیه می شود.